Despre dinti

Despre dinti

In functie de varsta putem avea un numar de dinti diferit.

  1. Dintii de lapte sunt in numar de 20. La varsta adulta avem intre 28 si 32 de dinti, molarii de minte apar dupa varsta de 18 ani.
  2. Maselele sau dintii laterali in numar de 12. Molarul 1 apare la 5-6 ani. Ca sa apara acesta nu trebuie sa cada nici un dinte temporar . Din aceasta cauza este primul care face probleme. Molarul 2 care apare in jurul varstei de 12 ani copleteaza si inchide dentitia pana la 18 ani. Molarul 3 sau molarul de minte pentru ca apare la maturitate este de cele mai multe ori nefunctional. Apare in pozitii incorecte creand probleme .
  3. Premolarii sunt situati inaintea molarului 1 si sunt in numar de 8. Au rolul de maruntire a hranei ca si molarii. 2.Dintii care alcatuiesc zambetul sunt in numar de 12. Doi incisivi frontali, doi incisive laterali si doi canini sus si jos. Incisivii sunt in general lati avand o muchie subtire . Caninii sunt lungi , ascutiti , grosi si spre baza se subtiaza.

Un dinte este alcatuit din:

  • dentina este stratul exterior al dintelui alcatuita dintr-o substanta proteica si saruri de calciu. Smaltul este un tesut dur al corpului . Este alcatuit in proportie de 96% minerale si protejeaza coroana dintelui. El se poate deteriora foarte usor de aceea trebuie sa avem grija ce mancam.
  • camera pulpara in care se gasesc nervi si vase de sange care patrund in dinte printr-un canal apical al radacinii.
  • pulpa sau nervul dintelui cand este infectata atunci cand avem o carie o simtim puternic prin durere.
  • radacina formata din cement si dentina se afla sub nivelul gingiei infipta in os si reprezinta fundatia dintelui.
    Corpul dintelui este alcatuit din coroana si radacina.